ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Лиз Тръс ще е 56-тият премиер в историята на Великобритания

Новият лидер на консерваторите във Великобритания и следващ премиер е Лиз Тръс. Утре се очаква тя да бъде приета от кралица Елизабет Втора, за да бъде назначена на поста министър-председател. Външната министърка спечели „битката“ за лидер на управляващата Консервативна партия срещу бившият финансов министър Риши Сунак.

За Търс са гласували 81 326 от членовете на управляващата Консервативна партия. Гласовете за Сунак са 60 399. Общо 172 437 членове на партията са гласували, като бе отчетена активност от 82,6%. Гласуването приключи в петък – след близо двумесечна кампания на кандидатите.

Лиз Тръс ще е 56-тият премиер в историята на страната, четвърти за последнитe 6 години. В речта си тя благодари на Борис Джонсън, че се е противопоставил на Владимир Путин, постигнал е Брекзит, пуснал е ваксината срещу КОВИД-19 и е „смазал Джереми Корбин“.

„Борис, ти постигна Брекзит, срази Корбин, извърши масово ваксиниране и се опълчи на Путин!“.

Тръс отдаде дължимото на Сунак, когото определи като достоен съперник.

Борис Джонсън и Лиз Тръс ще пътуват утре до Шотландия, където в Балморал британската кралица ще приеме оставката на Джонсън и ще одобри официално Тръс, възлагайки ѝ съставяне на ново правителство.

Лиз Тръс става премиер в изключително труден момент за страната. Тя ще трябва да се справя с растящата инфлация, с кризата с поскъпването на живота и енергийните сметки, с общественото недоволство от заплащането, изразяващо се в стачни действия. Тя заяви, че има „смел план“ за намаляване на данъците и за развитие на икономиката на Обединеното кралство. По чувствителния въпрос за повишаването на сметките за енергия тя обеща да „постигне резултати“.

Във външнополитически план я очакват нерешените проблем от последиците от Брекзит и конфликта в Украйна. Но главната задача, според политическите наблюдатели на Острова, е да обедини разединената Консервативна партия, защото в противен случай управлението й може да се превърне в кошмар.

Снимка: БГНЕС

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина